Ερυθρόλευκο αρχείο

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Μπάσκετ Γυναικών

Τον Ιούνιο του 1947, κάποιες εκ των αθλητριών του τμήματος γυναικείου βόλει του Ολυμπιακού, οι οποίες παράλληλα έπαιζαν ερασιτεχνικά μπάσκετ στο τότε γήπεδο του συλλόγου, το «Μπάκαλα» (το οποίο βρισκόταν στην Καστέλλα και κατασκευάστηκε το 1938 με προσωπική εργασία μελών του Ολυμπιακού), επηρεασμένες από το γενικότερο κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε στην Ελλάδα σχετικά με το μπάσκετ, το οποίο άρχισαν να παρακολουθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ζήτησαν την άδεια από τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, τον Μιχάλη Μανούσκο προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ερυθρόλευκο τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών.

Οττο Σιμιτσεκ
Ο Μιχάλης Μανούσκος είδε με ιδιαίτερα θετικό μάτι την προοπτική αυτή και κίνησε γρήγορα τις διαδικασίες προκειμένου να ιδρυθεί και επίσημα το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Ολυμπιακού. Το πρώτο ρόστερ στην ιστορία του συγκεκριμένου τμήματος αποτελούσαν οι: Μ. Νεράτζη, Ε. Νεράτζη, Λεωνιδάκη, Δεληγιάννη, Χασαπάκη και Ζαντέ. Όλες τους, αποτελούσαν παράλληλα και αθλήτριες του τμήματος βόλλει του συλλόγου. Πρώτος προπονητής του συγκεκριμένου τμήματος ήταν ο σπουδαίος Ούγγρος προπονητής Όττο Σίμιτσεκ.

Το πρώτο τουρνουά στο οποίο συμμετείχε η ομάδα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Ολυμπιακού ήταν το "Κύπελλο Μαντέλλου", το οποίο διοργανώθηκε από την ισχυρότατη τότε ομάδα του Τρίτωνα. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κατακτήσει το τουρνουά, κατάφερε όμως να πετύχει μια ιστορική νίκη έναντι του πανίσχυρου Τρίτωνα με σκορ 20-12, επίτευγμα ιδιαίτερα αξιόλογο για ένα νεοσυσταθέν τμήμα που είχε κλείσει μόλις λίγους μήνες ζωής. Στη συνέχεια, η ομάδα γυναικών του Ολυμπιακού ενισχύεται με αθλήτριες όπως η Ευστρατιάδου, η Ξανθοπούλου, η Βαρυμπόπη, η Βαρδουλάκη, η Λάμαρη και η Κανσίζ και ξεκινάει να λαμβάνει μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης συλλόγων Πειραιώς.

Παρά την ανεπιτυχή προσπάθεια που κατέλαβαν οι αθλήτριες να κατακτήσουν το πρωτάθλημα Πειραιά του 1948, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Μιχάλης Μανούσκος, συνέχισε να ενισχύει την ομάδα με σημαντικές αθλήτριες, με αποτέλεσμα το 1948 το ρόστερ του Ολυμπιακού να αποτελείται από τις Μ. Νεράτζη, Ε. Νεράτζη, Δεληγιάννη, Ζαντέ, Βαρυμπόπη, Ευστρατιάδου, Ξανθοπούλου, Φυτιλά, Γερακάρη και Κούκα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '50, η ομάδα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Ολυμπιακού έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Πρωταθλήματα Κέντρου κατακτώντας τρεις τίτλους το 1956, το 1958 και το 1959 υπό τις οδηγίες της μεγάλης δόξας του αντρικού τμήματος του Ολυμπιακού Γιάννη Σπανουδάκη, ο οποίος ανέλαβε το πόστο του προπονητή του συγκεκριμένου τμήματος αμέσως μετά το τέλος της θητείας του Ιωάννη Χατζηθεοδώρου στον πάγκο της ομάδας. Η έδρα της ομάδας βρισκόταν πλέον στο Πασαλιμάνι, στο ανοιχτό γήπεδο αθλοπαιδιών του Ολυμπιακού.
Η κατάκτηση των τίτλων αυτών δεν αποτελούσε τυχαίο γεγονός. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '50, η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού είχε ενισχυθεί με σημαντικές Ελληνίδες αθλήτριες, όπως ήταν οι: Αναγνωστοπούλου Καίτη, Κουκά Φρόσω, Οικονόμου Στέλλα, Ματίνα και Μαρούσκα Σκυλακάκη, Κεχαγιά Τούλα, Μανούσου Λίτσα, Τσαγκαράκη Καίτη, Τσιρτσίκου Μαίρη, Βιδαλάκη Φώφη, Αναγνωστάκη Λούλα, Βάσσου Χαρίκλεια, Λουκία και Αιμιλία Σκριβάνου, Γιαννοπούλου Βάσω, Ρούλα και Στέλλα Βιδαλάκη, Διαμαντάκη Μαίρη, Παξινού Ξένη, Λουλουδάκη Καίτη και Παχουλή Μαίρη. Το γεγονός ότι ο αριθμός των αθλητριών ήταν ιδιαίτερα μεγάλος για το συγκεκριμένο άθλημα, ανάγκασε τον τότε προπονητή του Ολυμπιακού, Χάρη Ευαγγελινό να δημιουργήσει δύο τμήματα, έτσι ώστε το ένα να αποτελούν οι αθλήτριες της πρώτης ομάδας οι οποίες συμμετείχαν και στα πρωταθλήματα κέντρου και το δεύτερο να αποτελείται από τις αναπληρωματικές αθλήτριες που συμμετείχαν κυρίως σε φιλικά παιχνίδια του συλλόγου.
Απο τις σημαντικότερες μορφές του τμήματος καλαθοσφαίρισης γυναικών του συλλόγου ήταν η Λουκία Σκριβάνου. Η Σκριβάνου αποτελούσε γέννημα-θρέμμα του συλλόγου και αποτελούσε μία εκ των κορυφαίων αθλητριών καλαθοσφαίρισης της δεκαετίας του '50. Αποτέλεσε την πρώτη σκόρερ στον πρώτο αγώνα της Εθνικής Ελλάδας καλαθοσφαίρησης γυναικών, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκτελεστικής της δεινότητας αποτελεί ο αγώνας του Ολυμπιακού με τους Αμπελόκηπους στον οποίο κατάφερε να σημειώσει 48 πόντους.
Ο Ολυμπιακός Πειραιώς, μαζί με τον Α.Ο. Σπόρτιγκ και τον ΑΣ Τρίτων, αποτελούσαν τις μεγάλες δυνάμεις της δεκαετίας 1950-60 καθώς μονοπωλούσαν τους τίτλους στα Πρωταθλήματα Κέντρου πριν καθιερωθεί επίσημα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης γυναικών. Χαρακτηριστικό της δυναμικότητας των συλλόγων αυτών αποτελεί το γεγονός πως οι αθλήτριες τους αποτελούσαν τα βασικά στελέχη της νεοσύσταστης τότε Ελληνικής Εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης γυναικών.
Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το άθλημα της καλαθοσφαίρισης γυναικών γνώρισε σε μεγάλο βαθμό τον μαρασμό και πολλές από τις ελληνικές ομάδες που τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στα διάφορα πρωταθλήματα γυναικείας καλαθοσφαίρισης, αποφάσισαν να προχωρήσουν στον τερματισμό της λειτουργίας των αντίστοιχων τμημάτων τους.

Ανάμεσα στις ομάδες αυτές ήταν και ο Ολυμπιακός Πειραιώς, αν και αρχικά έγιναν προσπάθειες τόσο από τον τότε πρόεδρο του ερυθρόλευκου συλλόγου Γεώργιο Ανδριανόπουλο, όσο και από τα υπόλοιπα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου της Πειραϊκής ομάδας. Το Ελληνικό Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης γυναικών έκανε πρεμιέρα στον ελλαδικό χώρο κατά την αγωνιστική περίοδο 1967-68, με την γυναικεία ομάδα καλαθοσφαίρισης του ερυθρόλευκου συλλόγου όμως να μην υφίσταται πλέον. Για αρκετές δεκαετίες, το συγκεκριμένο τμήμα παρέμεινε ανενεργό χωρίς να γίνει κάποια αξιόλογη προσπάθεια επαναλειτουργίας του.

Ο Ολυμπιακός ετοιμαζόταν το 2010 να κάνει ξανά την είσοδό του στο γυναικείο μπάσκετ, η οποία αναμενόταν να είναι δυναμική και με σχέδιο τη δημιουργία μιας πολύ δυνατής ομάδας που θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχώριο πρωτάθλημα. Οι ερυθρόλευκοι μέσω του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, ο οποίος βρισκόταν υπό την προεδρία του Λεωνίδα Θεοδωρακάκη, είχαν κάνει επαφές με μια καινούρια ομάδα στον χώρο, η οποία διέθετε αξιόπιστο χρηματοδότη, οικονομική επιφάνεια και μεγάλη προοπτική. Όμως, τελικά οι προσπάθειες δεν καρποφόρησαν με αποτέλεσμα το τμήμα -σε επίπεδο γυναικών- να συνεχίσει να παραμένει ανενεργό. Η κίνηση αυτή πήρε σάρκα και οστά 5 χρόνια αργότερα.

Το 2013 δημιουργήθηκαν οι ομάδες των κορασίδων και των παγκορασίδων.
Το 2015 και τα δύο τμήματα κατάφεραν να πρωτεύσουν και να χαρίσουν τίτλους στο σύλλογο. Οι μεν κορασίδες κατέκτησαν το αντίστοιχο πρωτάθλημα της Β' ΕΣΚΑΝΑ και παράλληλα την άνοδο στην Α' κατηγορία νικώντας στον τελικό τον Άλιμο με σκορ 49-38, ενώ οι παγκορασίδες κατέκτησαν και αυτές το αντίστοιχο πρωτάθλημα Β' κατηγορίας ΕΣΚΑΝΑ, νικώντας στον τελικό την Ελευθερία Μοσχάτου με σκορ 57-42. Προπονήτρια και των δύο ομάδων που έφτασαν στις επιτυχίες αυτές ήταν η Μαρία Κότσιφα.
Κορασίδες 2015
Με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου στις 22 Ιουνίου 2015, το τμήμα επαναλειτουργεί μέσω της συγχώνευσης με το τμήμα καλαθοσφαίρισης του σωματείου Σούρμενα-Ελληνικό. Η αγωνιστική ομάδα που θα προέλθει από τη συγχώνευση θα αγωνίζεται από την περίοδο 2015-2016 στο πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών με την επωνυμία Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. και τα χρώματα του Ολυμπιακού. Απο Wikipedia

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ, Διονυσία



 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, Καίτη

ΑΝΑΣΟΓΛΟΥ

ΑΥΤΖΗ, Μαρία

  ΒΑΜΒΑΚΑ, Ευαγγέλια


ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ
ΒΑΡΥΜΠΟΠΗ
ΒΑΣΣΟΥ, Χαρίκλεια 
 ΒΙΔΑΛΑΚΗ, Ρούλα 
 ΒΙΔΑΛΑΚΗ, Στέλλα 
 ΒΙΔΑΛΑΚΗ, Φώφη

ΓΕΜΕΛΟΣ, Τζάκι


 ΓΕΡΑΚΑΡΗ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Βάσω

ΓΚΟΤΖΗ, Αναστασία

ΓΚΟΥΖΕΛΟΥ, Χρυσή

ΓΡΙΣΠΟΥ, Μαρία Ελένη
ΔΑΜΙΓΟΥ

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ, Ζωή

ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ, Μαίρη 

ΔΙΕΛΑ,Ιωάννα

 ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ

ΖΑΝΤΕ

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, Αργυρούλα

ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ, Στέλλα
Βιογραφικό

ΚΑΝΣΙΖ

ΚΑΡΛΑΦΤΗ, Ρένια

ΚΑΤΣΙΚΗ



ΚΕΧΑΓΙΑ, Τούλα

ΚΟΛΛΑΤΟΥ, Ευγενια


ΚΟΣΜΑ, Αφροδίτη

ΚΟΥΚΑ, Φρόσω 

ΚΟΥΚΗ, Ειρήνη

 ΛΑΜΑΡΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΚΗ

ΛΙΤΣΙ, Χριστίνα

ΛΟΥΚΑ, Βασιλική

 ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗ, Καίτη

ΜΑΛΤΣΗ, Εβίνα

ΜΑΝΟΥΣΟΥ, Λίτσα

ΜΠΑΛΤΑ, Ανθούλα

ΜΠΟΝΗ, Μαρια Ρόζα

ΝΕΡΑΤΖΗ, Ε.

 ΝΕΡΑΤΖΗ, Μ.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, Παρθένα

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Αγγελική
Βιογραφικό

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Στέλλα

ΠΑΝΤΕΛΗ, Αθανασία



ΠΑΞΙΝΟΥ, Ξένη

ΠΑΠΑΜΑΡΚΑΚΗ, Βασιλική

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, Πελαγία

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ , Πηνελόπη

ΠΑΧΟΥΛΗ, Μαίρη

ΣΚΡΙΒΑΝΟΥ, Αιμιλία

 ΣΚΡΙΒΑΝΟΥ, Λουκία

 ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ, Μαρούσκα
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ, Ματίνα

ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ, Άννα

ΣΤΑΜΑΤΗ, Ευδοκία

ΣΤΑΜΟΛΑΜΠΡΟΥ, Άννα Νίκη

ΣΥΡΡΑ,Ελένη

ΣΩΤΗΡΙΟΥ, Κατερίνα
Βιογραφικό

ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ, Καίτη 
 ΤΣΙΡΤΣΙΚΟΥ, Μαίρη

ΦΟΥΡΑΚΗ, Στέλλα

 ΦΥΤΙΛΑ

ΧΑΛΙΒΕΡΑ, Σουλτάνα

 ΧΑΣΑΠΑΚΗ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Όλγα

ΧΟΥΓΚΑΖ, Σοφία

ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΗ, Ελεάννα



Η.Π.Α

ΑΝΤΕΡΣΟΝ, Υβόν / ANDERSON, Yvonne
Βιογραφικό

ΓΚΟΥΣΤΑΦΣΟΝ, Μεγκαν


ΓΚΡΕΪΒΣ, Μπασάρα / GRAVES, Bashaara
Βιογραφικό

ΓΟΥΪΛΙΑΜΣ, Μπρούκ / WILLIAMS, Brooque
 
ΚΑΪΖΕΡ, Λινέτα / KIZER, Lynetta
Βιογραφικό

ΚΟΣΤΟΒΙΤΣ, Στέφανι

ΚΟΥΠΕΡ, Σέιλα / COOPER, Shayla


ΚΡΙΣΤΟΦΕΡΣΟΝ, Χέιλι / CHRISTOFFERSON, Hallie

ΜΑΚΟΛΙ, Βικτόρια / MACAULAY, Victoria
Βιογραφικό

ΝΤΕ'Ι'ΒΙΣ, Τζόρι


ΡΕ'Ι'ΜΕΡ,  Τάγια

ΣΟΥΚ, Κάιλι

ΤΖΟΝΣΟΝ, Λικέντρα / JOHNSON, Lykendra
Βιογραφικό

ΤΟΛΦΡΙ, Αλεξις /  TOLEFREE, Alexis


ΤΟΜΑΣ, Τζέσικα / THOMAS, Jessica


ΦΟΝΤΕ'Ι'Ν, Ναταλί


ΧΟΤΖΙΣ, Ντονίκα/ HODGES, Doneeka


ΚΑΝΑΔΑΣ

ΧΑΜΠΛΙΝ,Ρουθ


ΛΕΤΟΝΙΑ

ΒΙΤΟΛΑ,Κριστίν / VITOLA, Kristine

ΣΤΡΑΟΥΤΜΑΝΕ ,Ντίγκνα



ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ, Μιλίτσα / JOVANOVIC, Milica
Βιογραφικό

ΚΑΝΑΔΑΣ

ΠΛΟΥΦ, Μισέλ / PLOUFFE, Michelle


ΚΡΟΑΤΙΑ

ΜΑΖΙΤΣ, Μίρνα / MAZIC, Mirna
Βιογραφικό

ΤΙΚΒΙΤΣ, Ιβάνα / TIKVIC, Ivana
Βιογραφικό

ΣΕΡΒΙΑ

ΣΚΟΡΙΤΣ, Μάγια



ΣΛΟΒΑΚΙΑ

ΓΙΟΥΡΤΣΕΝΚΟΒΑ, Άνα / JURCENKOVA, Ana
Βιογραφικό

ΣΟΥΗΔΙΑ

ΚΑΝΤΖΙ, Αμαντα / KANTZY, Amanda



ΤΣΕΧΙΑ

ΜΠΑΡΤΟΝΟΒΑ, Κατερίνα / BARTONOVA, Katerina
Βιογραφικό

ΧΙΛΗ

ΜΟΡΙΣΟΝ, Σιομάρα / MORISSON, Ziomara


4 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Ιωάννης Βαβάτσης (j.vavatsis@gmail.com) και κάνω pinerest με θέμα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - γυναικείο volley. Έχω να παρατηρήσω τα εξής: Η Roneeka και όχι Doneeka Hodges νομίζω ότι δεν ήρθε ποτέ στην ομάδα. Μπορεί τα διάφορα site να εγραψαν ότι υπέγραψε, αλλά μήπως δεν ήρθε τελκά; Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέχεια του σημερινού δικού μου. Λοιπόν για να διορθώσετε τα εκ παραδρομής σας γραφέντα. Η Doneeka που αναφέρετε κι' έχετε φωτογραφία είναι η Doneeka Daniel Lewis, (NEE=family name) Hodges που τη βρήκα στο Wikipedia, που γεννήθηκε το 1982 κι' έπαιζε από το 2011-16 στην Tulsa Shock. Υπάρχει και η Roneeka Hodges ΔΙΔΥΜΗ αδελφή της παραπάνω. Μπλέξαμε στις DONEEKA & RONEEKA. Άρα, νομίζω, για το σωστό, θα πρέπει να την αναφέρετε σαν Doneeka Daniel Lewis Hodges. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υ.Γ 3ο.
    Έχω μιά ερώτηση και θα ήθελα την απάντησή σας στη διεύθυνση που σας έδωσα. Στο site OlympiakosORG. της Πέμπτης 14/06/2016 ανακοινώνεται η έναρξη συνεργασίας με την Erlana Larkins, forward. Στο Wikipedia αναφέρεται ότι από το 2012-2017 έπαιζε στην ομάδα Indiana Fever. Ερώτηση: Ήρθε ποτέ ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή